Passieve visserij
Dus houden we ons bij de veronderstelling dat de brasem een specifieke bodemvis is, die dan ook best wordt gevangen op de bodem met de liggende lijn. Zwaar op de grond, zeggen de hengelsporters en dit wordt best geïllustreerd door de Nederlandse brasemvissers met hun lange brasempennen die als een (schuine) vuurtoren ligt te wachten op een opsteker of een wegschuivende pen. Op die wijze, met minste één ballastloodje op de grond, vist ook de brasem- visser- recreatiehengelsporter, zwaar op de grond, rustig en kalm, met alle tijd van de wereld voor zich! Brasemvissen wordt dan ook het meest beoefend in vijvers en stilstaande kanalen.
Het menu van de brasem is niet echt gevarieerd. De brasem voedt zich voornamelijk met muggenlarven, watervlooien, dierlijk plankton en wormen. De vis lust echter bijna alles. En bijna alles voldoet dan ook als haakaas. Maden, broodvlokken, maïs, noem maar op. Ondanks dat onnatuurlijke voedsel laat hij zich vaak door deze "'delicatessen" verleiden. Een mestpiertje is ook een geweldig aas, terwijl de combinatie van een made en een pier ook niet te versmaden is.
Vist u op brasem, zorg er dan voor dat u voor zonsopgang aanwezig bent. Het is beter brasemen als u al gevoerd en gepeild hebt, voordat de zon opkomt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb